08 8363 7193
        
ArborCrest Adelaide

ALL PROJECTS

St Peters

When our most recent structural renovation clients, from St Peters came to ArborCrest, they had two separate spaces that they were looking to open up using new black aluminium windows and doors.

 

Their brief was to freshen up the tired old timber windows, create a better view to the outside and make the home more energy efficient.

 

Space one already had a beautiful view looking out to the customers tennis court. Unfortunately, the existing windows and door were designed with far too many small panels and this gave the space the appearance of being more closed in and was cutting off their beautiful view.  It was important that the window and door products that were going to be used would not only enhance their view but also create a better indoor/outdoor flow between the two spaces.

 

Space two was the opening leading out to the undercover outdoor dining and pool area. Similar to the tennis court were, the existing windows and doors were made up of three separate, smaller banks supported by structural columns. To make it into one large open space, the middle columns had to be removed and a new, custom engineered 5.5m structural steel beam was installed by ArborCrest. This enabled not only the roof to be supported but the thick character stone above the door to remain in place.

 

To keep space two as functional as possible, ArborCrest installed a commercial grade, top hung, aluminium bifold door. To improve efficiency, it was glazed in high performance, Low E Energytech energy efficient glass with Argon gas fill. Being over 5 metres wide, the bifold door was made up of 5 panels with an active door, providing every day access through the single door panel.

 

On the tennis court side, the set up was very similar but instead of removing the central columns, ArborCrest worked with the three existing openings. We replaced the existing timber windows with two large, full height, double glazed fixed panels and a simple set of double French doors. Using large, double glazed, energy efficient fixed lights, opened up the vista to the beautiful yard and tennis court from the dining room. The new set of French doors provided access to the verandah and ventilation when needed

 

LATEST PROJECTS